Stel dat een ondernemer een zakelijke aankoop moet doen, maar momenteel niet genoeg geld in kas heeft. Een zakelijke creditcard kan dan van pas komen. Niet alleen de ondernemer, maar ook zijn of haar medewerkers kunnen aankopen doen. Alle aankopen zijn achteraf terug te vinden in een online overzicht.
Aan het eind van de maand betaalt de houder van de kaart het openstaande bedrag in één keer terug. Sommige aanbieders bieden ook aanvullende verzekeringen voor bijvoorbeeld zakenreizen aan. Met de creditcard kan ook valuta worden uitgewisseld. Dat is handig wanneer er een zakenreis in het buitenland georganiseerd wordt en er in vreemde valuta moet worden betaald.
Inhoudsopgave
- Vergelijken van zakelijke creditcards
- Zakelijke creditcard aanvragen
- Voor en nadelen van een zakelijke creditcard
- Veel voorkomende eigenschappen
- Veelgestelde vragen omtrent zakelijke creditcards
Vergelijken van zakelijke creditcards
Het vergelijken van een zakelijke creditcard kan op verschillende manieren. Zo kunnen ondernemers bijvoorbeeld letten op de prijs van een creditcard, of op de (algemene) voorwaarden. Uiteraard is het ook belangrijk de recensies over de verschillende maatschappijen te lezen.
MasterCard Business
Mastercard is een grote bankonafhankelijke speler in het aanbieden van persoonlijke en zakelijke creditcards. De simpelste zakelijke variant is Mastercard Business. Deze kaart kost 35 euro per jaar en heeft een bestedingslimiet van ongeveer 2500 euro per maand. Mocht een ondernemer meer dan vijf kaarten gebruiken, dalen de kosten met 5 euro per maand. De Mastercard wordt wereldwijd geaccepteerd en is een van de meest gebruikte zakelijke creditcards in het land.
Visa World Card Business Gold
Naast de gewone Via World Card Business, biedt Visa ook de Visa World Card Business Gold. Deze zakelijke creditcard kent uitgebreide opties en extra’s. Zo biedt de kaart bijvoorbeeld ook een verzekering tegen gebruik door ongeautoriseerde personen. Ondernemers kunnen per medewerker instellen wat het bestedingslimiet is. Het maximale bestedingslimiet bedraagt 5000 euro. De extra diensten zorgen voor een hogere tarifering: de kaart kost 154 euro per jaar.
Visa World Card Business
Visa is een van de bekendste aanbieders van zakelijke creditcards en persoonlijke creditcards. Deze aanbieder is onafhankelijk van banken en kent een ruim aanbod. Wie bekend is met de Visa World Card, kan deze kaart vergelijken met de zakelijke kaart. Ongeveer dezelfde voorwaarden gelden. De zakelijke variant kost 35 euro per jaar en kent een bestedingslimiet van 2500 euro per jaar.
MasterCard Corporate
MasterCard biedt naast de MasterCard Business ook MasterCard Corporate aan. Deze kaart is bedoeld voor grotere organisaties die meer dan vijftig medewerkers in dienst hebben. De bestedingslimiet per maand is hetzelfde als bij de Business Card, maar biedt meer functies voor grote bedrijven. Zo kunnen er verschillende kaarten worden aangevraagd en heeft de kaart veel nut in het buitenland. Deze kaart kost 39 euro per jaar.
ABN AMRO Business Card
De ABN Amro Business Card is speciaal toegespitst op kleine tot middelgrote bedrijven. Ondernemers kunnen meerdere kaarten aanvragen, zodat meerdere medewerkers er gebruik van kunnen maken. Het tarief voor de Business Card is iets hoger dan voor de Professional Card: 30 euro per jaar. Het standaardlimiet per maand is vastgesteld op 2500 euro.
N26 Business Mastercard
N26 richt zich met de Business Mastercard vooral op freelancers en zelfstandigen. De kaart is voor zzp’ers vaak aantrekkelijk dankzij de 0,1 procent cashback op alle aankopen die de freelancer doet. Daarnaast kosten betalingen niets. Transacties kunnen worden getagd voor een volledig overzicht. Er is geen minimale storting vereist. De kaart mag alleen worden gebruikt voor zakelijke doeleinden. De kaart is gratis aan te vragen en er kan maximaal 2500 euro per dag worden opgenomen.
ING Corporate
De ING Corporate Card is bedoeld voor grootzakelijke klanten, die meer dan 5 creditcards nodig hebben. Dankzij het SafeGuard Pakket is de ondernemer ook verzekerd tegen reisongevallen, vertraging bij vluchten, assistentie bij ziekenhuisopname en juridische bijstand. Het is dank ook bij uitstek geschikt voor ondernemers die veel rijzen. De jaarlijkse kaartbijdrage bedraagt 30 euro en er geldt een fee voor geldopnames en valutaconversie.
Rabo Creditcard Zakelijk
Met de Rabo Creditcard Zakelijk kunnen ondernemers geld opnemen en veilig betalen, ook online. Er is een mogelijkheid voor een extra kaart voor medewerkers. De kosten voor een kaart zijn fiscaal aftrekbaar. Bij tolwegen en parkeergarages kan worden betaald zonder pincode. Dit is een functie die Rabo ‘Dip & Go’ noemt. De kaart kost 2,75 euro per maand en kan worden aangevraagd als aanvulling op een zakelijke bankrekening.
ABN AMRO Corporate Card
De ABN Amro Corporate Card is geschikt voor grote bedrijven en ondernemingen. Het biedt extra voordelen ten opzichte van een persoonlijke kaart of een Business of Professional Card. Zo biedt deze kaart ook verzekering tegen ongevallen op reis, een reisverzekering voor spullen die de ondernemer meeneemt en is medische en juridische hulp meeverzekerd. Daardoor is de kaart ook geschikt voor ondernemers die veel reizen. De kaart kost 37,50 euro per jaar.
ING Business
Wie een zakelijke bankrekening bij ING heeft, komt misschien ook in aanmerking voor het aanvragen van een ING Business Card. Het voordeel van deze kaart is dat er een persoonlijk limiet kan worden afgesproken. Het limiet bedraagt minimaal 1500 euro en maximaal 50.000 euro. Met Corporate Card Solution kunnen vijf of meerdere zakelijke creditcardds worden gebruikt voor de onderneming. Deze kaart kost 37 euro per jaar en biedt verschillende functies voor een compleet overzicht van de bestedingen.
American Express Corporate
American Express Corporate is een zakelijk betaalmiddel, dat vooral wordt gebruikt op zakenreizen van medewerkers en ondernemers. Ook overige zakelijke kosten kunnen er mee betaald worden. De kaart biedt een duidelijk inzicht in de uitgaven en biedt ook de mogelijkheid voor een uitgestelde betaling, tot 58 dagen. De kaart kent een jaarlijkse bijdrage van 60 euro. Met Membership Rewards kunnen ondernemers ook punten sparen, zodat daarmee vluchten en hotelovernachtingen kunnen worden betaald.
KLM American Express Corporate
De KLM American Express Corporate Card is vooral bedoeld voor frequent reizende ondernemers en medewerkers. Zakelijke uitgeven kunnen op een snelle en veilige manier worden gedaan. De ondernemer kan alle uitgaven zien op een overzicht. Dankzij de unieke samenwerking tussen KLM en American Express profiteert het bedrijf van exclusieve voordelen. Zo kan er worden gespaard middels BlueBiz en Flying Blue en zijn er allerlei aanvullende verzekeringen van toepassing. De kaart kost 125 euro per jaar.
N26 Business You Mastercard
De N26 Business You Mastercard is de premium variant van de gratis N26 Business Cad. De kaart biedt dezelfde mogelijkheden, maar kent ook extra’s. Zo geldt er bijvoorbeeld geen toeslag om geld op te nemen in vreemde valuta, is er een verzekeringspakket afgesloten met een reisverzekering, annuleringsverzekering en huurautoverzekering en kunnen tot 10 gebruikers gebruikmaken van de kaart. Let op: de aanvraagprocedure verloopt in het engels. De kosten bedragen 118,80 euro per jaar.
N26 Business Metal
N26 biedt met de N26 Business Metal Card een zakelijke creditcard gemaakt van 18-grams roestvrijstaal. De kaart onderscheidt zich door het metalen uiterlijk en is gegraveerd. Voor iedere aankoop ontvangt de eigenaar van de kaart een cashback van 0,5 procent. Met het complete overzicht worden alle kosten inzichtelijk gemaakt. Daarnaast biedt de kaart verzekeringsvoordelen voor reizen, mobiliteit en lifestyle. De kaart kost 16,90 euro per jaar, met een verplichte loopduur van minimaal een jaar.
KNAB creditcard
De KNAB Creditcard Zakelijk is een zakelijke creditcard van de bank KNAB. Hiermee kunnen ondernemers en medewerkers veilig betalen. Alle aankopen zijn 180 dagen verzekerd. De kaart is niet alleen aan te vragen voor (groot)zakelijke gebruikers, maar ook voor starters. Ook biedt de kaart extra verzekeringen en kan er mee betaald worden in het buitenland. De kaart heeft een bestedingslimiet van 500 euro voor starters en kost 25 euro per jaar. Deze kaart is tot stand gekomen in samenwerking met ICS.
Stappenplan bij het aanvragen van een zakelijke creditcard
Op zoek naar een zakelijke creditcard? Tegenwoordig wordt het steeds eenvoudiger een creditcard online aan te vragen. Dit zijn de stappen die doorgaans gevolgd moeten worden.
- Aanbieders vergelijken
Het komt vaak voor dat ondernemers een zakelijke creditcard afnemen bij dezelfde bank als waar zij een zakelijke rekening afnemen. Toch is dit niet verplicht. Het is mogelijk een zakelijke creditcard bij andere partijen af te nemen. Daarom is het zaak aanbieders te vergelijken.
- De aanvraag invullen
Wie een geschikte aanbieder heeft gevonden, kan online de aanvraag invullen. Vaak staat er op de site van de aanbieder een knop met ‘Zakelijke creditcard aanvragen’. Middels een formulier wordt gevraagd om enkele persoonlijke gegevens. Deze gegevens vult de ondernemer in en verstuurt de aanvraag.
- Controle
Na de aanvraag van een zakelijke creditcard controleert de creditmaatschappij de draagkracht van het bedrijf, de vereniging of de stichting. Een verstrekker wil weten of eventuele schulden financieel gedragen kunnen worden door de aanvrager.
- Aankopen doen en overzicht houden
Zodra de aanvraag voor een zakelijke creditcard is goedgekeurd, ontvangt de ondernemer de kaart op de zaak. Vanaf dit moment kunnen er zakelijke aankopen met de creditcard gedaan worden. Na het inloggen op de gekoppelde omgeving kunnen alle uitgaven worden bijgehouden.
- Krediet betalen
Iedere maand staat er een online rekeningoverzicht klaar bij de creditcardmaatschappij. In principe is dit geleend geld. Door gebruik te maken van een automatische incasso of een overschrijving, betaalt de ondernemer het geld terug aan de maatschappij.
- Op tijd betalen
Nadat het overzicht is gepubliceerd, heeft de ondernemer drie weken de tijd om de gemaakte kosten terug te betalen. Wie daarin verzuimt, kan een boete krijgen. Er worden dan extra kosten voor de mislukte incasso in rekening gebracht.
Voor en nadelen van een zakelijke creditcard
Ondernemers maken zakelijke kosten. Voor veel uitgaven zijn tegenwoordig een creditcard benodigd. Denk bijvoorbeeld aan uitgaven in het buitenland of online. Daarnaast zijn er ook zakelijke partijen die alleen leveren als de transactie wordt uitgevoerd met een creditcard.
Daarnaast heeft een zakelijke creditcard als voordeel dat privé en zakelijke aangelegenheden gescheiden blijven. Wie zakelijke aankopen doet op een privé creditcard, kan het overzicht verliezen. Daardoor lopen privérekeningen en zakelijke rekeningen door elkaar heen.
Een bijkomend voordeel van een zakelijke creditcard is de automatische verzekering. Aankopen zijn gedekt door de verzekering. Daardoor kunnen ondernemers met een gerust hart zaken doen. Mocht er onverhoopt iets niet goed gaan, dan kan de ondernemer de verzekering aanspreken.
Zakelijke creditcards hebben ook nadelen. Zo is een zakelijke creditcard per jaar vaak duurder dan een persoonlijke creditcard. Daarnaast is er minder keuzevrijheid in aanbieders van zakelijke creditcards.
Afnemers van een zakelijke creditcard kunnen niet gespreid terugbetalen. Het volledige bedrag moet aan het einde van de maand terugbetaald zijn. Daardoor is een zakelijke creditcard ook iets minder flexibel.
Veel voorkomende eigenschappen
Veel voorkomende eigenschappen van een zakelijke creditcard zijn de aankoopverzekering en het feit dat het een zakelijke lening is. Creditcardschulden zijn volgens financieel experts de duurste schulden. Dat geldt zowel voor ondernemers als voor particulieren.
Wie een aankoop doet met een zakelijke creditcard, hoeft zich geen zorgen te maken over zijn of haar aankopen. De aanvullende verzekering zorgt ervoor dat aankopen gedekt zijn. Mocht er iets misgaan, dan kan de ondernemer dus aanspraak maken op de verzekering.
Met een zakelijke creditcard kunnen ondernemers en hun medewerkers zakelijke aankopen doen en bijvoorbeeld zakelijke reizen betalen. De kaart wordt aangevraagd door de ondernemer, of door de CEO van een corporate.
De kaartverstrekker toetst bij iedere aanvraag of er wordt voldaan aan de voorwaarden. De aanvrager van de kaart kan zelf bestedingslimieten instellen en gebruikmaken van eventuele aanvullende verzekeringen. Een creditcard kan worden gezien als een lening. Het is belangrijk zich te realiseren dat het openstaande bedrag aan het eind van de maand moet worden terugbetaald.
Welke kaart het beste gekozen kan worden, is afhankelijk van het soort bedrijf. Een Business Card is vaak voldoende voor mkb-ondernemers en zzp’ers. Daarentegen hebben grote bedrijven met meerdere medewerkers behoefte aan inzicht en controle op zakelijke uitgaven. Zij kunnen beter kiezen voor een Corporate kaart.
VISA en Mastercard zijn wereldwijd geaccepteerde kaarten. Mastercard wordt vrijwel overal geaccepteerd, maar er is een uitzondering: gebieden met weinig toeristen en gebieden minder ontwikkelde financiële dienstverlening. Hier kan VISA meer van pas komen. American Express-cards worden niet altijd geaccepteerd. Het voordeel van American Express is dat het geen uitgavenlimiet heeft en dat er gespaard kan worden middels spaarprogramma’s. Binnen Europa worden vooral VISA en Mastercard gebruikt.
Een zakelijke creditcard is bedoeld voor alle ondernemers en ondernemingen. Wel zijn bepaalde type kaarten ontwikkeld voor bepaalde soorten ondernemingen. Zo zijn er bijvoorbeeld kaarten die alleen geschikt zijn voor grote bedrijven met veel medewerkers, maar zijn er ook zakelijk creditcards die geschikt zijn voor freelancers en zzp’ers. Iedere ondernemer die behoefte heeft aan zakelijk krediet of wil profiteren van standaardverzekeringen bij een zakelijke reis, kan een zakelijke creditcard aanvragen, mits de draagkracht daartoe groot genoeg is.
De kosten van een zakelijke creditcard verschillen per aanbieder en per type kaart. Zo zijn er kaarten die zelfs gratis zijn bij een bankrekening, maar zijn er ook kaarten van honderd euro per jaar. Deze kaarten bieden bijvoorbeeld extra verzekeringen of andere voordelen. Een zakelijke creditcard kan al afgenomen worden al vanaf een paar tientjes per maand.
De goedkoopste zakelijke creditcard is gratis. N26 geeft bijvoorbeeld gratis zakelijke creditcards uit. Overigens heeft de prijs van een kaart niet veel met de kwaliteit van doen maar wel met eventuele aanvullende verzekeringen. Zo heeft een gratis kaart vaak geen aanvullende verzekeringen, maar wel moeten er aanvullende fees voor bijvoorbeeld wisselkoersen betaald worden. Bij een betaalde zakelijke creditcard kunnen bepaalde transacties juist gratis zijn en kunnen ondernemers gebruik maken van aanvullende verzekeringen.
Er zijn aanbieders waar het mogelijk is een gratis zakelijke creditcard aan te vragen. Echter, de dienstverlening hoeft niet altijd gratis te zijn. Zo kan er worden gewerkt met fees voor wisselkoersen en kan het uiteindelijk toch voordeliger zijn te kiezen voor een betaalde aanbieder, die ook bepaalde verzekeringsvoordelen biedt.
Een zakelijke creditcard wordt niet gekocht, maar geleend. Het blijft het eigendom van de bank of de kaartverstrekker. Een zakelijke creditcard kan worden afgenomen bij de bank waar reeds een zakelijke rekening is geopend, of bij een andere aanbieding. Vergelijk eerst alle aanbieders op tarifering, aanbod en voorwaarden, alvorens een keus te maken.
Voor de aanvraag van een zakelijke creditcard gelden bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen. Vaak moet een aanvrager minimaal een jaar geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel en mag er geen negatieve BKR-notering zijn. Daarnaast kijkt de kaartverstrekker ook of er voldoende financiële draagkracht is om eventuele gemaakte schulden met de creditcard weer af te betalen.