Financieringsgilde is zelf geen geldverstrekker, maar een samenwerking van franchisenemers die mkb-ondernemers onafhankelijk adviseren bij het verkrijgen van een bedrijfsfinanciering. Naar eigen zeggen is de samenwerking onafhankelijk van geldverstrekkers. Vergoedingen en kortingen worden doorberekend aan de lenende partij.
Missie van Financieringsgilde
Financieringsgilde wil de manier waarop ondernemers geld lenen veranderen. Waar het vroeger gebruikelijk was om bij de eigen bank te financieren, moet het nu mogelijk zijn om eerst te vergelijken en om advies te vragen. Vooral het ‘advies’-gedeelte ging volgens Financieringsgilde dankzij de digitalisering van geldverstrekkers verloren. Bovendien zijn er door de jaren heen veel meer geldverstrekkers op de markt gekomen. Volgens het samenwerkingsverband is het daardoor lastig om de juiste beslissing te nemen.
Dit samenwerkingsverband wil dat financiering wordt gekozen op basis van de juiste informatie. Om die informatie te verkrijgen, kunnen ondernemers aankloppen bij de onafhankelijke adviseurs van Financieringsgilde.
Soorten leningen bij Financieringsgilde
Financieringsgilde biedt hulp bij het aanvragen van verschillende soorten leningen. De gebruikelijke leenvormen worden dan ook aangeboden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de zakelijke lening en het zakelijk krediet, maar ook aan nieuwere vormen als crowdfunding en factoring.
Crowdfunding
Bij crowdfunding wordt geld opgehaald bij het publiek. Vaak wordt deze leenvom ingezet om nieuwe, aansprekende producten of diensten te financieren. Inmiddels is deze vorm ook geschikt om standaard producten of diensten te financieren. Crowdfunding is een goed alternatief om niet bij een bank aan te hoeven kloppen.
Crowdfunding kan een interessant alternatief zijn als de ondernemer veel openheid wil geven over de stand van zaken bij zijn bedrijf, en akkoord wil gaan met de iets hogere kosten dan bij een reguliere bank. Daar staat tegenover dat risico’s sneller worden geaccepteerd doordat verschillende investeerders het risico als groep delen.
Factoring
Factoring is een leenvorm waarbij ondernemers hun facturen ‘verkopen’, om binnen 24 uur uitbetaald te krijgen. Zo ontstaat er direct weer werkkapitaal, in plaats van te moeten wachten tot opdrachtgevers betalen. Online zijn er veel verschillende factoringmaatschappijen te vinden. Financieringsgilde probeert over deze maatschappijen te adviseren.
Bij factoring is het goed om te weten dat je de afwikkeling van de factuur overdraagt aan de factoringmaatschappij. De klant krijgt dus ook te weten dat je gebruikmaakt van een dergelijke maatschappij. Financieringsgilde adviseert bij deze leenvorm over de vergoeding die ondernemers betalen, de voorwaarde, de mogelijkheid om factoring te combineren met andere bestaande financieringen en de combinatie van verschillende bedrijfsfinancieringen als een nieuw geheel.
Groenlening
De Nederlandse overheid stimuleert duurzame investeringen, om zo te de klimaatdoelen te kunnen halen. Daarom introduceerde het de groenlening. Het kan voor ondernemers ingewikkeld zijn om een dergelijke lening aan te vragen. Financieringsgilde helpt ondernemers om een duidelijk plan op te stellen en in te dienen bij de overheid.
Aan een groenlening zijn kosten verbonden, maar ondernemers profiteren van een korting. De groenlening loopt ongeveer tien jaar en geeft een korting voor duurzame projecten en innovaties.
Vastgoed hypotheek/Zakelijke hypotheek
Ondernemers die een pand willen aankopen als belegging, kunnen dit doen middels een vastgoed hypotheek. Wie een eigen pand wil aankopen, kan een zakelijke hypotheek afsluiten. Het verschil tussen de vastgoed hypotheek en de zakelijke hypotheek is dat de vastgoed hypotheek is bedoeld voor beleggingen, en de zakelijke hypotheek voor eigen gebruik.
Financieringsgilde vindt dat een dergelijke hypotheek maatwerk is. Daarom heeft Financieringsgilde eigen vastgoedspecialisten, die ondernemers adviseren en graag helpen om de juiste keuze te maken uit het aanbod van verschillende geldverstrekkers.
Werkkapitaal
Ondernemers moeten aan hun dagelijkse financiële verplichtingen kunnen voldoen. Daar is werkkapitaal voor nodig. Dit geld wordt gebruikt om salaris uit te keren, leveranciers te betalen, onderhoud uit te voeren, facturen te betalen en voorraad aan te vullen.
Om aan werkkapitaal te komen, kun je een lening aanvragen. Daarvoor is het handig om eerst inzicht te krijgen in de huidige werkkapitaalsituatie. Dan weet je als ondernemer of een lening je genoeg financiële ruimte biedt. Financieringsgilde kan helpen middels een zogenaamde werkkapitaalscan.
Verhuurhypotheek
Wanneer je een huis of appartement wilt kopen voor de verhuur, is de verhuurhypotheek een valide optie. Hiermee kunnen ondernemers investeren, om vermogen op te bouwen voor de toekomst. Ze kunnen een hele portefeuille opzetten met verschillende huizen. Omdat vastgoed een heel andere tak van sport is dan een andere zakelijke lening, is het verstandig een vastgoedspecialist om raad en daad te vragen. Financieringsgilde voorziet hierin.
Zakelijke lease
Een nieuwe machine toevoegen aan de werkplaats? Of een nieuw voertuig toevoegen aan het wagenpark? Het kan helpen om de omzet te verhogen. Uiteraard zijn deze zaken aan te schaffen middels een zakelijke lening, maar een zakelijke leasecontract kan een even goede optie zijn.
Bij zakelijke lease is de ondernemer officieel niet de eigenaar van hetgeen de ondernemer least, maar ‘huurt’ de ondernemer van een bedrijf. Het kan een goedkopere manier zijn van financieren. Of dit bij jouw plannen past, kun je overleggen met een adviseur van Financieringsgilde.
Zakelijke lening
Zakelijk lenen gebeurde vroeger vooral bij de eigen bank. Tegenwoordig is het aanbod van geldverstrekkers veel ruimer en diverser. Misschien is het soms wat te ruim. Daarom is het een goed idee om een adviseur in te schakelen bij het aanvragen van offertes. Zo profiteer je van een persoonlijk advies.
Ondernemers moeten bij het vergelijken van zakelijke leningen letten op het rentepercentage, de kennis van de aanbieder over jouw branche, de voorwaarden en de mogelijkheden voor extra aflossing. Soms moeten er ook zekerheden worden gegeven. Controleer ook de mogelijkheid om een nieuwe financiering te combineren met bestaande financieringen. Ook is het handig om te kijken of meerdere financieringen gebundeld kunnen worden. Om dit te ontdekken, is het handig advies te vragen bij Financieringsgilde.
Zakelijk krediet
Een doorlopend zakelijk krediet is een valide optie voor ondernemers die snel geld nodig hebben. Ze hebben altijd toegang tot het geld en kunnen een bedrag opnemen op het moment dat dit nodig is. Daarover moet wel rente betaald worden. Er komen steeds meer aanbieders van zakelijke kredieten bij. De voorwaarden zijn niet altijd even duidelijk. Daarom is het handig een financieel adviseur van Financieringsgilde in te schakelen. Financieringsgilde kan vaak ook extra korting regelen, waardoor je als ondernemer bespaart op het krediet.
Voor- en nadelen van Financieringsgilde
Financieringsgilde aanspreken voor advies kent voor- en nadelen. We zetten ze op een rij:
Voordelen
- Toegewezen persoonlijk adviseur;
- Korting op de afsluitkosten;
- Collectiviteit;
- Vergelijking van meer dan 100 producten.
Nadelen
- Er wordt verondersteld dat de ondernemer enige voorkennis heeft;
- Verschillende voorwaarden bij verschillende geldverstrekkers;
Aanvraagproces bij Financieringsgilde
Heb je een vraag aan de financieel adviseurs van Financieringsgilde? Krijg een helder antwoord in 3 stappen, door dit stappenplan te volgen.
- Formulier invullen
Op de site van Financieringsgilde kunnen ondernemers een financieringsvraag sturen. Daartoe moet een bedrijfsnaam, postcode, telefoonnummer, en – uiteraard – de vraag ingevuld worden. Via het formulier legt de ondernemer meer uit over diens onderneming en welke lening of krediet deze op het oog heeft.
- Binnen 1 werkdag antwoord
Een adviseur beantwoordt de vraag globaal. Soms is het noodzakelijk dat er een persoonlijk gesprek plaatsvindt. Dan wordt een afspraak gemaakt met de financieel adviseur bij de ondernemer in de buurt.
- Eventueel persoonlijk gesprek
Wordt er een persoonlijk gesprek gepland? Dan wordt er rekening gehouden met de regio waarin de ondernemer actief is. Er wordt een financieel adviseur gekoppeld aan de regio waarin de ondernemer actief is. Zo spreek je altijd met iemand met kennis van jouw regio, en hoef je niet ver te reizen.
Veelgestelde vragen over zakelijk lenen bij Financieringsgilde
Nee. Financieringsgilde is een samenwerkingsverband van adviseurs. Het is geen geldverstrekker. Uiteraard kunnen de adviseurs van Financieringsgilde je wel helpen een zakelijke lening af te sluiten bij een van de partners. Het verband kan hierbij korting bedingen.
Is er een persoonlijk financieel adviseur in mijn regio?Financieringsgilde is actief in heel Nederland. De kans dat er een financieel adviseur in jouw regio actief is, is groot. Geen financieel adviseur in jouw regio actief? Dan kan er vaak ook online advies gegeven worden.
Voor wie is Financieringsgilde geschikt?Financieringsgilde is geschikt voor alle ondernemers, specifiek voor het mkb. Voor MKB-ondernemers is het aanvragen van een lening vaak geen dagelijks werk. Daarom ondersteunt Financieringsgilde ondernemers bij het opstellen van een aanvraag.
Hoe vraag ik een gesprek met Financieringsgilde aan?Een gesprek met een financieel adviseur is aan te vragen via de website van Financieringsgilde. Vul de benodigde gegevens in en stel je vraag. Je ontvangt dan binnen 1 werkdag een antwoord van een adviseur. Het kan zijn dat een persoonlijk gesprek wordt voorgesteld.
Wanneer krijg ik een reactie van Financieringsgilde?Wanneer je een vraag hebt gesteld via de site van Financieringsgilde, is het streven dat een financieel adviseur binnen 1 werkdag de vraag beantwoordt. Zo weet je direct wat jouw situatie is en wat je het best kunt doen bij het aanvragen van een zakelijke lening of zakelijk krediet.