
De Rabobank heeft een lange, rijke geschiedenis, die al begint in het jaar 1895. Dan zijn er landbouwkrediet-coöperaties die besluiten om samen te gaan werken. De naam ‘Rabobank’ wordt pas in 1972 geïntroduceerd. In dat jaar fuseren verschillende financiële instellingen met elkaar. De fusie bestaat uit 106 lokale banken en de centrale Rabobank. Vandaag de dag biedt de Rabobank niet alleen zakelijke en particuliere rekeningen aan, maar ook zakelijke leningen, zakelijke kredieten en financial lease-oplossingen.
Missie van Rabobank
De Rabobank ziet zichzelf als een ‘coöperatieve bank met een missie.’ Deze missie is het verbeteren van de leefomgeving. Dit gebeurt door samen te werken met klanten, leden en partners. De bank handelt vanuit de gedachte dat men samen meer bereikt dan alleen. Zoveel mensen, zoveel wensen. Daar is men zich bij de Rabobank van bewust. De belangen van diverse groepen klanten zijn niet altijd gelijk. Daarom staat de klant voorop: een zakelijke lening wordt afgesteld op de situatie van de klant. Zo kun je als ondernemer zelf verantwoordelijkheid nemen. In de missie van de Rabobank staat de klant altijd voorop.
Soorten leningen bij Rabobank
Rabobank biedt drie soorten financieringen aan: zakelijke leningen, financial lease en zakelijke kredieten. Onder het zakelijk krediet valt ook het alom bekende rekening courant krediet.
Zakelijke lening
Bij een zakelijke lening betaalt de ondernemer de lening bij de Rabobank in termijnen terug. De looptijd is afgestemd op de levensduur van de investering. Op deze manier kunnen ondernemers investeren in onder meer de aankoop of verbouwing van een bedrijfpand, of een overname van een ander bedrijf doen. Het is goed om te weten dat bij deze lening een eigen inbreng of eigen vermogen wordt verwacht.
Financial lease
In het geval van financial lease, stelt de bank geld beschikbaar om te investeren in een auto, een bus voor het bedrijf, of in machines of andere apparaten. De essentie is dat het gaat om bedrijfsmiddelen. Om deze soort lening af te sluiten, is vaak geen eigen inbreng of een minimale inbreng van eigen vermogen benodigd.
Zakelijk krediet
Bij een zakelijk krediet kunnen ondernemers rood staan tot een afgesproken limiet. Bij een zakelijke lening kan een afbetaald deel niet opnieuw worden opgenomen. Bij een zakelijk krediet kan dit wel. Ondernemers kunnen het krediet investeren in voorraad, inventaris, werkkapitaal of om klussen voor te financieren. De exacte looptijd van het zakelijk krediet wordt in overeenstemming met een adviseur bepaald. Er wordt waarschijnlijk gevraagd om een eigen inbreng of een minimaal eigen vermogen.
Voor- en nadelen van Rabobank
Wat zijn de voor- en nadelen van een zakelijke lening bij de Rabobank? We zetten de voordelen en de nadelen op een rij.
Voordelen
- Eerst een persoonlijk gesprek om te kijken welke lening bij de aanvrager past en om informatie te bieden;
- Inzicht in de zakelijke lening via de Bankieren App;
- Alle mogelijkheden worden eerst onderzocht, ook crowdfunding;
- Hulp bij aanvraag van eventuele stimuleringsprogramma’s;
Nadelen
- De bank vraagt om zekerheden, zoals onderpand;
- Een jaarrekening is verplicht, waardoor starters afgewezen kunnen worden;
- Eigen inbreng of een minimaal eigen vermogen is noodzakelijk;
- Vervroegd aflossen kan alleen door een vergoedingsrente te betalen.
Aanvraagproces bij Rabobank
Bij de Rabobank kan men een aanvraag doen in drie stappen. Regel een zakelijke lening, financial lease of krediet door simpelweg de onderstaande stappen te volgen. Het is goed om alvast de financiële en administratieve gegevens paraat te hebben. Denk bijvoorbeeld aan jaarcijfers van de afgelopen twee jaren.
- Aanvraag voorbereiden
Bereid als eerst de aanvraag voor. De eerste stap is bepalen hoeveel financiering noodzakelijk is. Bij de aanvraag moeten startende ondernemers een ondernemingsplan indienen. Het kan helpen om eerst een investeringsplan voor het bedrijf op te stellen. Geen startende ondernemer? Stuur dan de jaarcijfers van de afgelopen twee jaren mee. Ook moet een prognose worden gemaakt en worden opgestuurd. Stuur ook een aangifte van de inkomstenbelasting van het afgelopen jaar mee.
Wanneer men de aanvraag indient, is het belangrijk dat het leenbedrag een goede onderbouwing heeft. Waar gaat de onderneming de lening voor gebruiken? Waarom is precies dit bedrag benodigd? En binnen hoeveel tijd wordt de lening terugbetaald?
Het is altijd een goed idee om eerst met een adviseur te praten over de lening. De adviseur weet welke lening bij jou en je behoeften past. Bij de Rabobank kan men een afspraak online plannen. - Vul je aanvraag in
Start de aanvraag en rond deze binnen 15 minuten af. Vul de benodigde gegevens over het bedrijf en de investering in. Dit werkt het best op een laptop of desktop computer. Op een tablet of op een mobiele telefoon heeft de aanvrager niet de beste gebruikerservaring.
Vul in de aanvraag de informatie in over de winst, de omzet en eventuele afschrijvingen in over het afgelopen boekjaar. Aanvragers kunnen vanuit de aanvraag een koppeling maken met huidige transactiegegevens van alle relevante betaalrekeningen. Dit werkt het best als de ondernemer al een zakelijke rekening bij de Rabobank heeft. - Ontvang een indicatief aanbod
Na het aanvragen ontvangt de aanvrager een indicatief aanbod. Hiermee krijgt de aanvrager inzicht in de rente die hij gaat betalen en het leenbedrag dat kan worden opgenomen. Met een schatting van het bedrag dat te lenen valt, de rente, de looptijd en de productvorm, weet de aanvrager of deze lening bij hem past.
Het kan zijn dat uit de gegevens blijkt dat een ander product beter bij de onderneming past. Dit komt bijvoorbeeld voor als er een lening is aangevraagd, terwijl een krediet beter bij de aanvraag past. In dat geval krijgt de aanvrager de kenmerken van het voorgestelde product te zien. - Aanvullende gegevens invullen
De Rabobank zal vragen om enkele aanvullende gegevens, om de aanvraag compleet te maken. In de bevestigingsmail van het indicatieve aanbod staat welke gegevens de bank van nog nodig heeft. Lever deze gegevens aan, zodat de aanvraag kan worden afgerond. - Persoonlijk gesprek en offerte tekenen
Als alle gegevens zijn aangeleverd en de aanvrager in principe akkoord gaat met de lening of de kredietaanvraag, wordt deze uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Dit gesprek loopt via een videoverbinding. De adviseur beantwoordt op deze manier op afstand alle vragen die je hebt over de zakelijke lening of kredietaanvraag.
Wie akkoord gaat, kan meteen de offerte tekenen. Dan wordt de lening of het krediet klaargemaakt. Vaak kunnen bedrijven al binnen twee werkdagen gebruikmaken van de financiering.
Veelgestelde vragen over zakelijk lenen bij Rabobank
Voor zakelijke financieringen biedt de Rabobank drie soorten leningen: de zakelijke lening, het zakelijk krediet en financial lease. Ook een hypotheek wordt gezien als een zakelijke lening. Online kan men binnen 15 minuten berekenen wat het te lenen bedrag is en welk bedrag er maandelijks terugbetaald wordt. Ook kan de adviseur hierbij assisteren.
Kan ik geld lenen als zzp’er bij de Rabobank?Ja, ook zzp’ers kunnen in aanmerking komen voor een zakelijke lening bij de Rabobank. De Rabobank kijkt namelijk niet alleen naar de bedrijfsvorm, maar vooral naar of het bedrijf de lasten van een financiering kan dragen. Het helpt als de ondernemer daarbij zekerheden kan inbrengen, zoals onroerend goed, verpanding van voorraden of machines.
Kan ik een hypotheek aanvragen als zzp’er bij de Rabobank?Ja, zzp’ers kunnen ook een hypotheek aanvragen bij Rabobank. Dit is een extra dienst. De hypotheek geldt niet voor een bedrijfspand, maar voor een woonhuis. Dit kan al vanaf 6 maanden ondernemerschap. Of je als zzp’er in aanmerking komt voor een hypotheek hangt af van hoe lang je al ondernemer bent, hoeveel eigen geld je hebt en wat het inkomen is.
Wat is een zakelijk rekening courant krediet?Een zakelijk rekening courant krediet is een zakelijk krediet met een vrij opneembaar bedrag. Op deze manier kunnen ondernemers rood staan op de betaalrekening. Binnen een afgesproken limiet kan geld worden opgenomen en bijgestort wanneer dat nodig is. Op deze manier creëert men extra financiële ruimte om bijvoorbeeld te investeren in voorraden of in debiteuren.
Kan ik zakelijk geld lenen bij de Rabobank?Of je in aanmerking komt voor een financiering, hangt af van meerdere factoren. Rabobank kijkt bijvoorbeeld naar transactiegegevens en financiële cijfers. Ook de branche waarin het bedrijf actief is, het investeringsdoel en het toekomstperspectief zijn van belang. Binnen 15 minuten heeft de ondernemer duidelijkheid over of een zakelijke lening kan worden afgesloten.